3 store museer i Vestjylland

Vadehavscentret, Vester Vedsted, Ribe

Se Vadehavscentrets hjemmeside: https://www.vadehavscentret.dk. Her kan du bl.a. læse:

“I februar 2017 åbnede centret som besøgscenter for Verdensarv Vadehavet.

Med arkitekt Dorthe Mandrups helt enestående arkitektur, hvor tagrøret anvendes både på facade, tag og undertag og hvor lister af robinietræ får den gamle bygning til at smelte sammen med den nye, opnås et bygningsværk, der næsten virker som om det vokser op af jorden – skånsomt og tilpasset det flade marskland.

Udstillingen TRÆKFUGLENES VADEHAV er på samme måde tilpasset det enestående center. I samarbejde med VADEHAVSCENTRET har arkitekt Johan Carlson, med sit helt gennemførte design på en poetisk, æstetisk og moderne måde, lavet en udstilling, der med stor indlevelse viser Vadehavet og trækfuglene. Her er oplevelser, der på smittende måde inddrager centrets gæster – både unge og ældre – i Vadehavets forunderlige verden.

Med mere end 1000 kvadratmeter udstilling, nye møde- og formidlings faciliteter, cafe og butik er VADEHAVSCENTRET et center af fremtiden for gæster fra hele verden. VADEHAVSCENTRET tilbyder arrangementer for skoler fra det regionale, nationale og internationale. Vi danner rammer for erhvervsliv, der vil holde møde og have oplevelser i et anderledes miljø. Vi er besøgscenter for borgere, der er stolte over at vise Verdensarv Vadehavet frem for gæster. Og vi danner ramme for at du og din familie, kan have nogle gode timer sammen i et center, der stolt og værdigt formidler Vadehavet.”

Tirpitz, Blåvand

  

Tirpitz museet åbnede 30. juni 2017.

Se Tirpitz` hjemmeside: http://vardemuseerne.dk/museum/tirpitz/. Her kan du bl.a. læse om museets tre faste udstillinger:

“Tirpitz bunkeren

Den gamle kanonstilling ligger som en kolos i sandet og gemmer på historier fra Atlantvolden, Hitlers enorme bunkers-projekt. Indgangen til bunkeren er gennem en underjordisk udstillings-tunnel fra Tirpitz. Tag en god ven i hånden og gå på opdagelse i den mørke kanonbunker fra Anden Verdenskrig.

En hær af beton

I et landskab af bunkers – en hær af beton – går du på opdagelse efter de mange forskellige beretninger fra Anden Verdenskrig på Vestkysten. I hver bunker møder du en ny person, der fortæller sin vinkel på historien. En tankevækkende oplevelse!

Rav – havets guld

Besøg Vesteuropas flotteste udstilling om Nordens guld – rav. I en eventyrlig verden mellem ravskovens træer kan du gå på jagt efter sande skatte lavet af havets guld og fascinerende 40 mio. år gamle insekter fanget i de gyldne dråber.”

Den originale fæstning

Ud over museet og udstillingerne kan man besøge den originale fæstning.

Den oprindelige kanonfæstning ”Tirpitz” blev påbegyndt i 1944 og nåede ikke at blive færdigbygget før den tyske kapitulation i maj 1945. Fæstningen blev bygget som en del af Hitlers Atlantvold og skulle beskytte vestkysten og i særdeleshed Esbjerg Havn.
To pansrede kanontårne skulle efter planen have været monteret på fæstningen. Hver kanon vejede 111 ton og kunne affyre granater på 800 kilo stykket.
Den originale TIRPITZ fæstning er en del af det nye museumskompleks og fortæller historien om en imponerende krigsmaskine. Besøgende kan selv gå på opdagelse og finde ud af, hvordan fæstningen ville have fungeret.

Tirpitz er en helt unik oplevelse, der via flere hundrede lydklip formidler viden til den besøgende – uden brug af plancher!

Strandingsmuseum St. George, Thorsminde

“En pirrende og engagerende oplevelse” – “Den mest bevægende fortælling med stærk sammenhæng mellem sted, udstilling og arkitektur”.

Se museets hjemmeside: https://strandingsmuseet.dk/., hvorfra følgende er hentet:

“Strandingsmuseum St. George består af fire sammenhængende gallerier, som på hver sin måde breder historien om strandingerne på Vestkysten ud. Hertil kommer et femte galleri med særudstillinger.

Galleri 1. Den farlige vestkyst

Nordsøen er forbindelsen mellem nord og syd, Østersøen og resten af verden. Tidligere var sejlads i dette område ofte med livet som indsats. Manglende navigationsinstrumenter og storme førte mange fra det dybe hav og ind på Vestkysten. Men de store rigdomme i søhandlen var risikoen værd.

Galleri 2. Den sidste rejse

Titusindvis af søfolk har gennem tiden mistet livet ved strandinger på den jyske vestkyst. Den største strandingskatastrofe fandt sted juleaftensmorgen 1811 på havet ud for Thorsminde, da de to engelske linjeskibe HMS St. George og HMS Defence strandede og næsten 1400 søfolk mistede livet. I Galleri 2 kan I følge skibene på deres sidste rejse og gå på opdagelse på HMS St. Georges banjerdæk med unikke effekter fra de to skibe bjærget fra havets bund.

Galleri 3. Strandinger

Vesterhavet vidner om talrige strandinger, som for os virker både skræmmende og alligevel sært dragende. Kystens befolkning har altid levet med en blanding af frygt for, hvad havet tager, og taknemmelighed over det, havet giver. Gå på opdagelse i kystens kulturhistorie.

Galleri 4. De ukendte skibsvrag

Havet har opslugt mange skibe, der er gået over i glemslen. Skibe, der synker til bunds, bliver til vrag. Selvom de hviler på havbunden, hviler de ikke i fred. Nogle gange kommer fantastiske ting til syne. Gå selv på opdagelse under havets overflade og udforsk selv historien om de skjulte skatte på havets bund.

Galleri 5. Skiftende særudstillinger”.

 

grundejer.fyrmarken@gmail.com

 

www.fyrmarken-sivbjerg.dk