Se Ringkøbing-Skjern Museums hjemmeside: Lyngvig Fyr Museet skriver bl.a. om Lyngvig Fyr:
“Udsigten fra toppen af Lyngvig Fyr er enestående. Så langt øjet rækker kan du se hav, fjord og klithede. Men Lyngvig Fyr er mere end udsigten, for fyrtårnet gemmer også på en spændende historie.
Fyret blev bygget i 1906 efter en tragisk stranding, men mange skibe er i tidens løb strandet langs Vestkysten – også kaldet “Jernkysten” af de sejlende. Under 2. Verdenskrig havde tyskerne ved besættelsens start beordret lyset i de danske fyrtårne på vestkysten slukket. Alligevel havde de engelske bombeflyvere stor hjælp af fyrtårnene til at navigere efter. I 1965 gik den sidste fyrmester ved Lyngvig på pension, og fyret blev herefter automatiseret.
Livet ved fyret
Fyret blev drevet af en fyrmester. Han fik hjælp af en fyrpasser og en fyrassistent, og de boede i hver deres lejlighed i fyrmesterboligen med deres familie. De udgjorde et lille isoleret samfund i den øde klithede. De gik på jagt og fiskede, og dyrkede hver deres kålgård for at være selvforsynende.
De har brugt meget tid på at trække loddet til linsens urværk, vedligeholde lampen og pudse fyrets vinduer, der hurtigt blev snavsede af det salte havvand.
Fokushøjde: 53 meter
Højde: 38 meter
Antal trappetrin: 228 (79 på klitten)”
Billedgalleri
Se billedserie Lyngvig Fyr.
Fyrmestergården med udstillinger, butik og café
For foden af Lyngvig Fyr ligger fyrmestergården, hvori der er en butik med fede retrovarer, nostalgisk brugskunst og flotte, gamle møbler. Trænger I til et hvil, er det også her, I kan sætte jer i den hyggelige café og nyde en kop duftende kaffe, en lækker frokostret eller måske en kølende is.
Både inde og udenfor på fyrmestergården er der mulighed for at blive klogere på områdets historie. I cafeen er der glimt fra badelivet ved vestkysten; fra badehusene på H.C. Andersens tid til i dag. På første sal er der en lille udstilling Lyngvig Fyr og fyrvæsenets historie i Danmark. Se også filmen om 1990’ernes fyrmesterpar ved Lyngvig Fyr og lad jer chokere af Vestkystens utallige strandinger op igennem historien.
Sjov i naturen
Udenfor Fyrmesterboligen kan I lade børnene brænde krudt af på naturlegepladsen. Her er der god mulighed for sommerfugle i maven, når de suser derudad på svævebanen, og selv den bedste klatreabe kan blive udfordret ved at klatre rundt på hvalskelettet. Lad dem også prøve den sjove skattejagt om Lyngvig Fyr i gamle dage, som tager dem med rundt i området ved fyrmesterboligen.
Hele området omkring fyret består af 300 ha fredet klithede og klitter, som bestemt er en gåtur værd.”