Rav – Nordens guld
På stranden ved Lyngvig kan du finde rav, hvis du er dygtig – og heldig!
På hjemmesiden https://naturguide.dk/laer-at-finde-rav/ kan du læse om rav og blandt andet dette:
“Rav er hærdet harpiks, der er millioner af år gammel. Harpiksen er træernes forsvarsmiddel mod skader og angreb fra f.eks. biller og svampe. Et såret nåletræ vil bløde harpiks, der bliver tykt og klæbrigt når det kommer i forbindelse med luften.
Det er typisk mellem 30-50 millioner år gammelt, men der kendes noget, der er endnu ældre. På Bornholm har man fundet rav der er 170 millioner år gammelt og der kendes rav, der er op mod en kvart milliard år gammel!Teoretisk kan en dinosaur for 75 millioner år siden have lavet en sårskade på et træ og derved forårsaget at træet begyndte at bløde harpiks. Noget af harpiksen er måske faldet ned i skovbunden eller i et moseområde og størknet. Senere i historien er havet rykket ind og oversvømmet den gamle skovbund, hvorved harpiksen kom under tryk fra vandmasserne. Millioner år senere igen, under istiden, blev jord og ismasser presset mod vest til det der i dag er Danmark. Ravet fulgte med. Det rav vi i dag finder langs kysten – opskyllet på stranden, stammer altså fra urtidens skove af fyrretræer, der voksede mod øst for mange millioner år siden.
Her skal du lede
Der kan findes rav ved alle vores kyster, men især ved den jyske vestkyst og Vendsyssels østkyst kan man ofte være heldig. Efter en storm eller kraftig blæst er det en god ide, at tage ud og prøve lykken. Rav er lettere end sten og bliver skyllet op på stranden sammen med det øvrige opskyl af tang og skaller. Det er i dette opskyl man skal lede. Det er bedst når der er fralandsvand. Ved fralandsvand dannes der nemlig en modgående understrøm nær havbunden, der transporterer det lette rav ind på stranden.”
Ravudstilling på Tirpitz museet
På Tirpitz museet er der en meget flot udstilling med rav. På udstillingen er der også en knallert, som en ravsamler har benyttet. Så du skal være hurtigt ude, hvis du skal nå at få fat i ravet, inden de “professionelle” samlere kommer.
Kæmpe ravklump fra udstillingen på Tirpitz museet.
Se omtale af Tirpitz museet andet sted på denne hjemmeside: Tirpitz.