Hugorme

Hugormen er en giftig slange!

På hjemmesiden Naturguide.dk kan du læse om hugormen, se: https://naturguide.dk/hugormen-danmarks-giftslange/.

På hjemmesiden står der bl.a.:

“At møde en hugorm er de færreste mennesker forundt. Hugormen kan mærke rystelser fra skridt på lang afstand og forsvinder hurtigt væk fra stien.
Det man oftest forbavses over, når man første gang ser en hugorm, er hvor lille den er. Men hugormen er en lille slange. I hvert fald sammenlignet med dem vi ser i de zoologiske haver. En hugorm på 90 cm regnes for et sjældent stort eksemplar. De fleste måler ikke mere end 60-70 cm.

Vil man opleve en hugorm, er de bedste tidspunkter de første, lune forårsdage i april eller tidligt om morgenen om sommeren. Hugormen er vekselvarm d.v.s. at den er afhængig af solens opvarmning for at få varme og energi nok i kroppen til at kunne jage. Når der er koldt bevæger hugormen sig sløvt. Om foråret eller tidligt om morgenen ligger den derfor og slikker sol på en sydskrænt, en vindbeskyttet lysning eller sti. P.g.a. de lavere temperaturer kan man ofte komme tættere på hugormen tidligt om morgenen eller i det tidlige forår.

Udseende
Hugormen kan variere en del i farverne, men slangens siksakmønster på ryggen er et klassisk kendetegn. Hannerne er oftest gråbrune med et sort siksak rygmønster. Hunnerne er brune eller rødbrune med et mørkere brunt eller gråbrunt siksakmønster. Der findes også ensfarvede hugorme, endda helt sorte hugorme, der kan minde om den ufarlige snog. Hugormen har dog aldrig snogens hvidgule nakkepletter. De mere sjældne, helt sorte hugorme er normalt altid hunner.
Ligesom hos snogen bliver hannerne ikke så lange som hunnerne. En han-hugorm kan måle ca. 60-80 cm, hunner kan måle op til 80-105 cm.”

Hugormebid

På sundhed.dk kan du læse om, hvad du skal gøre, hvis du bliver bidt af en hugorm, se: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/akutte-sygdomme/foerstehjaelp/bid-og-stik/hugormebid/.

Fakta om hugormebid:

  • Selvom det kan være skræmmende at blive bidt af en hugorm, er det vigtigt at bevare roen og at bevæge sig så lidt som muligt.
  • De færreste får symptomer, der kræver behandling. Hos enkelte kan giftvirkningen dog være alvorlig.
  • Alle bør undersøges af læge efter et hugormebid.

 

 

grundejer.fyrmarken@gmail.com

 

www.fyrmarken-sivbjerg.dk